Seksueel misbruik

Wat wordt onder seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel misbruik verstaan?

Je bent slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag of seksueel misbruik wanneer je gedwongen wordt tot seksueel contact of betrokken wordt bij seksuele activiteiten die niet passen bij jouw leeftijd. Als een volwassene betrokken is, wordt dit seksueel misbruik genoemd. Als het gebeurt tussen minderjarigen, noemen we dit seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Incest is seksueel misbruik tussen personen binnen één gezin. In wat volgt, zullen we steeds de term seksueel grensoverschrijdend gedrag gebruiken.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag gebeurt vaak geleidelijk. Dit betekent dat de volwassene steeds meer van je wil en vraagt. Dat is vaak verwarrend. Meestal is de volwassene heel lief en dan is het verwarrend als er opeens dingen gebeuren die je niet wilt. Het is niet gemakkelijk om te zeggen dat je iets niet wilt. Er worden grenzen overschreden en je ervaart vaak onmacht.

Net zoals de andere vormen van kindermishandeling is seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel misbruik verboden in België. Dit betekent dat het strafbaar is. Iemand mag je nooit dwingen.

Enkele voorbeelden


Iemand wil seks met je hebben

Iemand vraagt je of verplicht je om jezelf uit te kleden. Dat kan ook op een afstand via een webcam of via een foto dat je met je smartphone maakt.

Je voelt je gedwongen om naar seksuele activiteiten te kijken die je niet wilt zien (foto’s of films)

Iemand vraagt jou om hem of haar aan te raken of om naar hem of haar te kijken wanneer hij of zij naakt is.

Iemand raakt je aan op een manier of op plaatsen die je niet leuk vindt, zoals aan je borsten, tussen je benen, aan je vagina of piemel.

Meestal vertellen de volwassenen er bij dat het een geheim is dat aan niemand verteld mag worden. Ze zeggen dan dat er iets ergs zou kunnen gebeuren als je het toch zou doen.

Er zijn ook vrouwen en mannen die minderjarigen onder druk zetten om betaalde seks te hebben met anderen. Deze vrouwen en mannen winnen eerst het vertrouwen door de minderjarige te verwennen met aandacht en cadeaus, ze dwingen de minderjarige uiteindelijk tot prostitutie.

Escape